czwartek, 10 sierpnia 2017

Przepisy dla dzieci: kruche ciasteczja

Kruche ciasteczka to szybki, prosty i smaczny wypiek, który przyrządzić można na wiele różnych sposobów. Świetnie smakować będą one na przykład z karmelizowanymi orzechami. To dobry pomysł na deser dla dzieci.



Do zrobienia kruchego ciasta potrzebować będziemy:
po 100 g mąki pszennej, mąki żytniej pełnoziarnistej i masła, 60 g cukru pudru, 2 żółtek jaj, 3 łyżek wody i 1 szczypty soli. Karmelizowane orzechy wykonamy z pomocą 200 g orzechów włoskich, 200 g orzechów brazylijskich, 100 g miodu oraz 100 g wody.

Poza tym, potrzebna nam będzie duża blaszka, wałek, folia spożywcza, papier do pieczenia oraz sitko.

Pierwszy etap przygotowywania kruchych ciasteczek to przesianie na stolnicę lub blat dwóch rodzajów mąki oraz cukru pudru. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, żółtko oraz szczyptę soli i siekamy. Wyrabiamy ciasto aż do połączenia składników, a w razie potrzeby dodajemy niewielką ilość zimnej wody. Zagniatamy je w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około godzinę.

By przygotować masę orzechową do naszych kruchych ciasteczek, drobno siekamy orzechy, a wodę z miodem gotujemy na wolnym ogniu przez około 3 minuty. Dodajemy orzechy, jeszcze chwilę podgrzewamy i odstawiamy do przestudzenia. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 milimetrów, wycinamy prostokąt i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozkładamy równomiernie karmelizowane orzechy i delikatnie dociskamy.

Całość pieczemy przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza. Jeśli orzechy zaczną się zbyt mocno rumienić, przykrywamy ciasto papierem do pieczenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz