piątek, 4 sierpnia 2017

Przepisy dla dzieci: naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki to jedna z ulubionych potraw dzieci, ale i wśród dorosłych bez problemu znaleźć można ich zwolenników. Odpowiednio przygotowane i doprawione stanowią bazę do wielu potraw, o jakich nikomu by się nie śniło. Najbardziej popularną wersją naleśników są te na słodko, z dżemem lub czekoladą, a także w wersji typowo obiadowej, z mięsem mielonym lub kurczakiem. Tymczasem nieco mniej znaną, ale również niezwykle smaczną wersją są naleśniki ze szpinakiem.




Ta zdrowsza odmiana posiłku niesie za sobą wiele zbawiennych dla organizmu zalet. Nie od dziś wiadomo, że szpinak to źródło wielu witamin i aminokwasów, zwłaszcza witaminy A i C oraz beta karotenu. Ponadto szpinak jest niezwykle bogatym źródłem potasu i magnezu, ważnych składników mineralnych, które wpływają na prawidłową pracę układu nerwowego i serca. Ze względu na brak tłuszczów, a co za tym idzie, niewielką ilość kalorii, polecany jest także osobom dbającym o linię lub odchudzającym się. Wielką zaletą tego produktu jest jego stała dostępność: w sezonie letnim w postaci świeżej oraz mrożonej – przez cały rok.

Naleśniki ze szpinakiem idealnie sprawdzą się zarówno jako drugie śniadanie czy lunch, ale również jako pełnowartościowy obiad. Najlepiej smakują podane z sosem śmietanowym, serowym oraz z białym serem typu feta. Co najważniejsze, wykonanie tego dania nie jest szczególnie skomplikowane, wymaga jedynie chwili czasu i wprawy w przewracaniu naleśników na patelni, dzięki czemu przygotować je mogą także początkujący kucharze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz